Silifke Ham Çökeleği nedir?
Ham çökelek yoğurttan tereyağı yapıldıktan sonra kalan ayrandan (yayık altı suyu) yapılmaktadır. Bileşimi işlendiği ayranın bileşimine göre değişmektedir. Kısa sürede tüketmek gerekir, tuzlayarak 2 ay boyunca saklayabilirsiniz. Ham çökelek belirli bir şekle sahip olmayıp, genellikle torba yoğurdu kıvamındadır. Kendine has keskin bir kokusu olup, beyazımtırak renkte ve randıman yüzde 8-10 civarındadır.
Silifke Ham Çökeleği nasıl yapılmaktadır? Sütü süzdükten sonra kaynatarak soğutup, yaklaşık 40–45°C’de yoğurt mayası ekleyerek mayalarız. Yoğurdu yaydıkladıktan sonra üzerinde oluşan tereyağını alıp, geriye kalan ayranı bir tencere ya da kazana boşaltırız. Ateş üzerine koyarak pıhtı oluşuncaya kadar kaynatırız. Pıhtı oluştuktan sonra soğumaya bırakırız. Üzerine yeşilimsi bir su çıkınca bu suyu dökerek bez torbalara boşaltırız. Kendi halinde suyunun süzülmesi bekleriz. Suyu süzüldükten sonra istenirse taze olarak tüketilir, istenirse tuzlayarak da tüketime sunarız.
Yöresi: Mersin (Silifke)
Silifke Ham Çökeleği ne demektir, Silifke Ham Çökeleği hakkında bilgi, Silifke Ham Çökeleği ne anlama gelir, Silifke Ham Çökeleği sözlük anlamı nedir?